O jablku je tento příspěvek co překvapí

Jablka jsou plod stromu a sklízí se ručně
Elixír mládí a jablka. 

O jablkách se říká, že to jsou "kulaté lékárny", a není to žádná nadsázka. Toto ovoce reguluje trávení, bojuje proti infekcím, má detoxikační a regenerační účinky, posiluje imunitu, povzbuzuje náladu, zvyšuje vitalitu, a dokonce i omlazuje.

Pokud jsou jablka kvalitní, měli bychom je jíst neloupaná.
 Zdravotní a dietetický přínos jablek je výrazný. Energeticky nejsou vydatná, obsahují až osmdesát tři procent vody a spoustu cenných látek.
Zvláštností tohoto ovoce je vedle vysokého obsahu vitaminů také podivuhodná schopnost regulovat chod mnohých tělesných orgánů, především posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi.
Měli bychom je jíst neloupaná, protože nejbohatším zdrojem je slupka - obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.
Výrazný podíl draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Vysoký obsah fosforu je prospěšný pro děti a duševně pracující dospělé, poněvadž tento prvek působí na mozkové buňky a zlepšuje paměť. Pravidelná konzumace jablek výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, což je výborné při léčbě revmatismu a dny.
Jablka regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven.
Stará moudrost radí, že sníst jedno jablko před spaním nám pomůže lépe usínat , a zatímco tělo odpočívá , jablko pohlcuje jedovaté látky. To nejvíce ocení pacienti s kožními neduhy, hemoroidy, jaterními a ledvinovými potížemi, arteriosklerózou, revmatismem a dnou.
Pektin povzbuzuje činnost střev a pomáhá při pravidelném vyprazdňování. Má-li pektin účinkovat, musí být syrový. Varem se totiž mění na rosol. Soli kyseliny vinné, vinany, v jablku brání tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.
Při potížích se zácpou se osvědčil tento postup:
Během dne sníme 2 jablka a večer okolo 18 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semínka třemi decilitry jablečného moštu. Ráno je úspěch zaručen.
Jablka můžeme s úspěchem použít i při průjmových onemocněních. Nejúčinější je tento recept – nastrouháme si 10 jablek, posypeme je skořicí a během dne je pojídáme po lžičkách. Nesmíme zapomenout na kvalitní pitný režim.
Jablka snižují i hladinu cholesterolu:  Jablka obsahují velké množství pektinu. Ten v žaludku váže tuky a cholesterol a pomáhá jejich vylučování. Hladina cholesterolu tak v těle klesá, a tím se snižuje i zatížení organismu a krevní tlak. Vitaminy E, C, A navíc pomáhají ochraňovat srdce a tepny.
Při všech formách revmatismu je zase výborná podzimní jablečná kúra, při níž se po dobu tří týdnů konzumuje kromě běžné stravy jeden kilogram jablek denně.
U těžších forem této nemoci můžeme kúru prodloužit až na sto dní, což ve finální fázi představuje celkovou konzumaci sta kilogramů jablek. Při léčbě jablečnými produkty se v rámci možností vystříháme užívání chemických léků.
Pravidelné chroupání jablek působí blahodárně i na dásně, čistí a bělí chrup, dokonce odstraňuje zubní plak. To ale neznamená, že bychom měli zahodit zubní kartáček, tak důkladnou očistu tyto plody zase neučiní.
Jablečný ocet:  Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně 5 procent kyselin. Je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků.
Má příznivý vliv na metabolismus živin. Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu se doporučuje tento nápoj: Ráno nalačno a večer asi hodinu před spaním si smícháme 3 čajové lžičky pravého jablečného octa (nejlépe v bio kvalitě , pozor na tzv. ochucené octy, které jsou z léčivého a nutričního hlediska úplně bezcenné, často až škodlivé) s jednou čajovou lžičkou kvalitního medu a přidáme 3 dl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu.
Kde všude můžeme jablečný ocet použít?
- Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
- Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
- Večerní nápoj připravený s 2 dl vody s přídavkem 1 lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev.
- Postižené místo po bodnutí hmyzem je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.
- Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octu.
Redukční i očistná kúra
Účinek odtučňovací kúry si zvýšíme tím, že popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 2 lžic jablečného octa a 2 lžic pomerančové šťávy. Tak si zaktivizujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.
Naši předkové velmi často používali tzv. jablečnou dietu , kterou léčili poruchy trávení, těžké záněty střev a žaludku. Během první světové války se léčili vojáci s úplavicí právě touto dietou a s úspěchem ji také tehdejší lékaři aplikovali na těžké záněty střev u malých dětí.
Několikrát do roka bychom si ji měli také dopřát. Spočívá v tom, že 3 až 5 dní konzumujeme pouze 1,5 až 2 kilogramů jablek denně (dle hladu) a vypijeme k tomu 3,5 litru čisté neperlivé vody, nic víc.
Jestliže používáme kupovaná jablka, odstraníme slupku, protože bude chemicky ošetřená. Nejlepší alternativou jsou domácí jablka či v bio kvalitě. Při této očistě budete mít pocit, jako by vaše zažívací orgány ani neexistovaly. Tímto způsobem tělo zbavíme jedovatých látek a přebytečné vody.
U chorob srdce, ledvin, při otylosti a při vysokém krevním tlaku alternativní medicína doporučuje pravidelně jednou týdně zařadit tzv. jablečný den, při kterém se smí jíst pouze jablka v množství 12 až 15 kusů za den. Zase je nutné dát pozor na chemické ošetření. Lidé trpící při odlehčení stravy potížemi či slabou vůlí, mohou přikusovat kousek kvalitního černého chleba.
   ! Loupání jablek pomáhá zahnat stres, chmury a deprese
Japonští vědci jsou toho názoru, že lidé ve stresu, psychickém vypětí a s depresemi si mohou výborně pomoci soustředěným loupáním jablek.
Tato činnost prý stimuluje nejrozvinutější oblast mozku a zvyšuje její prokrvení. Když pak ještě slupky sní, obohatí své tělo o potřebné látky, které také přispějí k psychické pohodě.
Čaj pro klidnou mysl
Potřebujeme: 2 lžíce jablečných křížal, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku heřmánku, 3 dl vroucí vody
Postup: Všechny přísady přelijeme 3 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, křížaly vymačkáme. Čaj si můžeme přisadit medem.

   ! Krásná, naleštěná a dovozová jablka na regálech supermarketů mohou kvůli škodlivým a jedovatým látkám, které obsahují, vyvolávat alergické reakce jako například poruchy trávení, kožní vyrážky, alergie nebo bolestivé puchýřky na rtech a v ústech.
Navíc se tyto potravinové jedy postupně usazují v tkáních, například v játrech. Nejvíce jsou na ně citlivé děti, těhotné a kojící ženy. Kvůli postřikům, které se často používají, by se mělo ovoce důkladně omýt teplou vodou a následně se mu odstranit slupka.
Vždy bychom ale měli upřednostňovat tuzemské plody a nejlépe z biologického zemědělství. Ty totiž můžeme bez obav konzumovat i se slupkou, což je nejcennější část tohoto ovoce.

Zdroj: idnes.cz

Hledáte ten svůj příběh? Je tady!

aktivity radosti a milování života Andělská trumpeta Android APORT Arnika Azalky Babí léto Baby - Blackbird Barevné nadělení Bažant Bělotrn kulatohlavý Bělotrn modrý Beruška Bez černý Bílý kůň Blatouch Bledule Bledule jarní Bombus terrestris Borelióza Borůvka kamčatská Boticelli Boží Muka Brhlík Brkoslav severní Brugmansie Brusinky Bříza Budníček menší Bukáček malý Bukvice lékařská Bylinky Cardinal Cesty Cibuloviny čaj Čaj z levandule Čáp černý čáp na hnízdě Čápi Čas lásek čápů Čas lásek jelenů Čekanka Červenka Česnek Čížek žlutý Člověk a Nemoc Čmeláci Dekorativní Deprivace Devětsil Digitalis purpurea Divizna Divočáci Dlask Dlouhozobka svízelová Dobromysl obecná Dravci Drozd kvíčala Drozd zpěvný Drvodělka Duch v bezovém keři Durman Dýně Echinacea Fauna Flora Flowers Show Fotografie Fotografujte Fuchsie Ginkgo Biloba Heřmánek Historie Hlaváček jarní Hloh Hluchavka Hmyz Hnízdění Holub hřivnáč HORTENZIE Hořec Houby Hrad Litice nad Orlicí Hrušeň Humor a vtipy Husy na řece Hýl obecný Chalupy Chitalpa Chocholouš CHRPA Ibišek Indičtí běžci Instinkty a pudy Jablka Jahodník obecný Jahody Jalovec Jarní kytičky Jarní slunce Jaro Jasmín Jaterník podléška Ječmen Jedlý kaštan Jeřáb obecný Jeřabiny Jezírko Jezírko zahradní Ježibaba Jirnice Jírovec Jiřiny Jitrocel Jitrocel sirup Kachny Kaktus Kalina Kalisie voňavá Kalous Káně Karkade Kaštan Kobylka luční kolorit koniklec Konipas bílý KONIPAS HORSKÝ Konopí Konopice Konopka obecná Konvalinka Kopretiny Kopřiva Kořen Koření Kos Kosí hnízdo Kosmetika Kouzelná zahrada Kozy Krahujec Krajina Krakonošovo Králíček obecný Krmení mladých Krmítko Krmítko na zahradě Krokus jarní a žlutý Krutihlav obecný Křen KŘIVKA obecná Kuchyně Kulatý bodlák Kůň Květa Fialová Květy Květy kostivalu lékařského KYNOLOGIE Kytičky Labutě péče o mladé Láska Lásko bože lásko Léčivé rostliny Ledňáček Lékař a bylinky Lékařství Léto Levandule Levandulová koupel Libavka Libeček Life et Google Likér Lilie Liliovník tulipánokvětý Linduška lesní Lípa Lipový květ Liriodendron tulipifera Liška a dívka Lnice alpská (Linaria alpina) LOV Maceška Maliny Maralí kořen Máta Mateřídouška Mateřství a péče o potomstvo Mating Mayodendron igneum Medicina Meduňka Město kvete Milování světu vládne Mišpule obecná Mlok Mlynařík dlouhoocasý Mobilní fotografie Motiv domova Motivační základní emoce Motýli Mračňák-Abutilon Muchomůrky bílé (Milan Hlavsa) Muchovník Mydlice lékařská Myslivost Namlouvání Námluvy Náprstník červený Naše zahrady Netýkavka konžská (papoušková květina) Nootropika a kognitiva O Sněhurce Omeleta Oregano Orchideje Ornitologie Ovoce Pampeliška Papriky Parky Páření Čmelák královna Pařeniště Pěnice černohlavá Pěnice podkřovní Pěnice slavíková Penízovka sametonohá Pěnkava obecná Perský kocourek PES NA ZAHRADĚ Petrklíč Pilát lékařský Plicník lékařský Počítáme jaro Podběl lékařský Podravka Podzim Pohádka Pohádková zahrada Polévky Popenec Popínavé (pnoucí) růže Poslové jara Poštolka obecná Poznáte je? Práce na zahradě Prevence Procházky přírodou Prvosenka jarní Předivka zhoubná Přikrmování ptáků Přináší čáp štěstí? Příprava na zimu Příroda Příroda a zahrada Psychopatie Ptáci Ptáci na zahradě Ptačí koncert Ptačí zpěv Ptačinec Pustoryl Radost a uspokojení Rady a tipy Rákosník Rakytník řešetlákový Ráno Recepty Rehek zahradní Relaxujeme Repelent Rododendrony Ropuchy Rozmarýn Růže Růže pro domácí pěstování Růže výsadba řez množení Rybíz rychlá večeře Rýmovník Řebříček obecný Řepík lékařský Řimbaba Sadba Salamander Samsung Sasanka - Anemone Sasanka hajní Sázení a množení Sedmikrásky Sirup Skalka Skokani Slavík obecný Sléz lesní Slimáci Slípka zelenonohá Slunéčko sedmitečné Slunečnice Sněženky Snídaně Sociální sítě Sojka Sovy Stehlík Stezka Strakapoud Strnad Stromy a keře Studna sv.Martin Svazenka Světlík lékařský SÝKORA MODŘINKA Cyanistes caeruleus Sýkorka modřinka Sýkorka uhelníček Sýkorky Šafrán (Crocus sativus) Šalvěj Šípky Škůdci Šoupálek dlouhoprstý špaček Štětka lesní Talovín zimní Tinktury Trubačovité Třapatka nachová Třapatka srstnatá neboli rudbekia Třezalka Ťuhýk obecný Ťuhýk šedý Tulipány U křížku Umění Úvod do stránky V lese Vaříme doma Včely Velikonoční pomlázka Verše Veverka Veverka černá Videa o zahradě Víno Violka vonná-fialka Vivaldi Vlaštovičník Vlaštovka Vlčí máky Vlha pestrá Voda Vodouš šedý Volavka Vrabec domácí vrabec polní Vratič Vtipy humor Vysoká Zahrada ticha Zahradní nábytek Zahrady Zánět močových cest Zátiší Zazimování Zběhovec Zdraví Zelené pláně Zelenina Zima Zimolez Zlatý déšť Zvěř zvonek zelený Zvonohlík zahradní Žáby Živé sekačky

Oblíbené příspěvky