Stránky

Léčivá příroda, léčivé bylinky a domácí tinktury

Bylinky sušené

DOMÁCÍ TINKTURY/3/

Domácí kostivalová tinktura :
Velký kořen z kostivalu,vysokoprocentní alkohol.Kořen z kostivalu dobře omyjeme ve vodě a odstraníme z něho kartáčkem veškeré nečistoty. Poté nakrájíme keramickým nožem na malé kousky. Ty vložíme do nádoby a zalijeme alkoholem tak, aby byly ponořené. Necháme macerovat na temném místě asi měsíc a občas protřepeme. Po měsíci tekutinu slijeme a přelijeme do vhodné nádoby. Kostivalová tinktura se používá k tlumení bolesti svalů a kloubů. Neužíváme proto vnitřně, ale jen zevně.

Kostival podporuje hojící a regenerační procesy v těle. Povoluje také natažené svaly.

Domácí kozlíková tinktura:
kořen z kozlíku lékařského,vysokoprocentní alkohol.Na tento recept budeme potřebovat už usušený nebo čerstvý kořen kozlíku lékařského. Ten si můžeme vykopat z dvouleté rostliny v květnu nebo na podzim. Kořen z kozlíku si očistíme a nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na struhadle. Vložíme do menší nádoby a zalijeme čirým alkoholem. Necháme na tmavém místě macerovat měsíc a každý den protřepeme. Po 4 týdnech tekutinu slijeme a užíváme vnitřně po kapkách.Kozlík lékařský má krásné květy, v bylinkářství se ale užívá jeho kořen. Ten je účinný především na bolavé klouby a revma. Takto postižená místa můžeme potírat kozlíkovou tinkturou.

Bylina se také využívá proti stresu a nervozitě. Zklidňuje totiž tělo i mysl a pomáhá i proti úzkosti, nespavosti a vnitřnímu neklidu.

Domácí levandulová tinktura:
hrst levandule,vysokoprocentní alkohol.Levanduli (čerstvou nebo sušenou) si dáme do menší nádoby. Lehce udusáme a zalijeme alkoholem tak, aby byla levandule ponořená. Nádobu uzavřeme a necháme macerovat na tmavém místě 4 týdny. Každý den nádobu krátce protřepeme. Po měsíci levandulovou tinkturu slijeme a užíváme zevně. Výborná je při výrobě domácí kosmetiky. Tinkturu z levandule můžeme přidat do domácích mýdel, mastiček, vůní nebo ji používat jako aviváž.Levandule lékařská je známá pro svou pronikavou vůni. Hodně lidí ji má spojenou s Provence, ale levanduli si můžeme snadno pěstovat i doma. Používá se v kuchyni, například při výrobě moučníků nebo se využívá při výrobě kosmetiky.
Levandule pomáhá s nervozitou nebo nespavostí. Vhodná je proto levandulová koupel nebo si můžeme dávat sušenou levanduli pod polštář.

Domácí lopuchová tinktura :
kořen z lopuchu menšího nebo lopuchu plstnatého,vysokoprocentní alkohol. Na tento recept budeme potřebovat kořen z lopuchu. Ten si buď můžeme koupit, nebo si ho sami nasbírat. U jednoletých rostlin se kořen sbírá na podzim, u dvouletých potom na jaře. Kořen si nakrájíme na menší kousky nebo si ho nastrouháme na struhadle. Vložíme ho na dno uzavíratelné nádoby a zalijeme čirým alkoholem tak, aby byl kořen úplně ponořený. Macerujeme 3 týdny a každý den protřepeme. Poté tekutinu slijeme a lopuchovou tinkturu užíváme po kapkách.Na bylinkářské účely se používají dva druhy lopuchu - lopuch menší a plstnatý. Kořen z rostliny stimuluje činnost jater a má také příznivé účinky na trávicí soustavu. Kromě toho se lopuch používá i na kožní problémy jako jsou různé vyrážky nebo pupínky.
 Z kořene lopuchu si kromě lopuchové tinktury můžeme vyrábět také odvar na posílení vlasů nebo čistící čaj.

Domácí mátová tinktura :
hrst máty perné (má nejvíce mentolu),vysokoprocentní alkohol.Mátu peprnou si pokrájíme a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme alkoholem tak, aby byla máta ponořená. Necháme 4 týdny macerovat a každý den krátce protřepeme. Po měsíci tekutinu slijeme a uchováváme v lahvičce. Mátová tinktura se užívá vnitřně po kapkách nebo zevně při výrobě domácí kosmetiky. Mátovou tinkturu můžeme přidávat do domácích mýdel, čisticích prostředků nebo ji používat jako aviváž. Také ji můžeme používat na masírování bolavých spánků nebo si s ní připravit voňavou lázeň.Máta peprná je druh máty, která obsahuje nejvíce mentolu. Ten má příjemnou vůni, a proto se používá na uklidnění trávicích nebo dýchacích obtíží. Máta také pomáhá při nespavosti nebo úzkosti. Tato rostlina se používá hojně jako bylinka při vaření, ale také v kosmetice. Pokud máme problémy s dutinou ústní, můžeme si z máty peprné udělat vývar a ústa vyplachovat.

Domácí meduňková tinktura :
hrst čerstvé meduňky,vysokoprocentní alkohol.Čerstvou meduňku si pokrájíme a vložíme do nádoby. Zalijeme vysokoprocentním alkoholem tak, aby byla bylina úplně ponořená. Měsíc macerujeme na tmavém místě a každý den protřepeme. Po 4 týdnech tekutinu z nádoby slijeme. Užíváme vnitřně po kapkách nebo zevně. Meduňková tinktura je skvělá do bylinných relaxačních koupelí, přidávat ji můžeme i do domácí kosmetiky. A její blahodárné uklidňující účinky obzvlášť vyniknou při napařovací lázni.Meduňka lékařská má zklidňující blahodárné účinky. Výborná je na nervy, nespavost a umí zklidnit mysl.

Pomáhá také proti úzkosti, panice a depresi. Meduňka také pomáhá od bolestí trávicího traktu. Je účinná v boji s nadýmáním, plynatostí a špatným trávením. Obsahuje silice a třísloviny a svou vůní může připomínat citrón.

Domácí měsíčková tinktura :
hrst květů z měsíčku lékařského,vysokoprocentní alkohol.Květy z měsíčku lékařského si vložíme do středně velké uzavíratelné nádoby. Zalijeme čirým alkoholem tak, aby byla bylina úplně ponořená. Nádobu uzavřeme a necháme 4 týdny macerovat na temném místě. Každý den lehce protřepeme. Poté slijeme a užíváme zevně. Vnitřně užíváme měsíčkovou tinkturu jen po kapkách a přiměřeně obtížím.Měsíček lékařský je známý pro své vynikající hojivé účinky. Z měsíčku se vyrábějí masti, které se používají k hojení ran nebo na zjemnění pokožky. Měsíčkovou tinkturou můžeme používat obdobně jako masti a potírat jí postižená místa.

Měsíček také pomáhá s trávicími obtížemi. Má antiseptické účinky, a tak je prospěšný při zánětech trávicího ústrojí nebo úst.

Domácí pampelišková tinktura :
hrst květů z pampelišek,vysokoprocentní alkohol.Na tento recept budeme potřebovat velkou hrst pampeliškových květů. Vložíme je do uzavíratelné nádoby a zalijeme čirým alkoholem tak, aby květy byly zcela ponořené. Necháme 3 týdny macerovat a každý den protřepeme. Poté pampeliškovou tinkturu slijeme a užíváme po kapkách.Smetánka lékařská neboli pampeliška má své čestné místo jak v bylinkářství, tak v kuchyni. Mladé květy můžeme přidávat do salátů a vyrábět z nich šťávu nebo pampeliškový med. Stejně tak můžeme konzumovat i pampeliškové stvoly, které umí výborně pročistit některé orgány. Jedlé jsou také mladé lístky, které obsahují celou škálu vitamínů.

Pampelišková tinktura je vhodná na přiměřené vnitřní užívání. Pomůže nám například od bolesti v krku, nachlazení nebo pročistí organismus.

Domácí rakytníková tinktura :
hrst čerstvých plodů rakytníku (bobulí),vysokoprocentní alkohol.Jsou dvě možnosti, jak si můžeme vyrobit rakytníkovou tinkturu. První možností je, že plody rakytníku rozmixujeme na sirup a smícháme s alkoholem. Takto macerujeme 3 týdny a poté užíváme po kapkách. Další možností je, že si plody rakytníku nameleme nahrubo, nebo si je podrtíme v hmoždíři. Nasekané plody poté zalijeme alkoholem a macerujeme na temném místě 3 týdny. Poté tekutinu slijeme a užíváme také po kapkách.Rakytník řešetlákový je známý hlavně pro svůj obsah vitaminu C. Jeho plody mají až 20x více vitaminu C než například pomeranč. Proto se používá hlavně na posílení imunity, ale také při kašli, nachlazení a rýmě.

Každodenním užíváním rakytníku si můžeme dlouhodobě zvýšit imunitu. Rakytník obsahuje spoustu olejů, minerálů a vitaminů a jeho plody se sbírají v období října a listopadu.

Vladka Brzobohatá, sociální sítě