Stránky

JALOVEC. Koření plodů jalovce, jalovčinek, je pomoc při onemocněních močového ústrojí, detoxikaci a hubnutí.

Srnčí na jalovci s domácím knedlíkem

Jalovec je jedno z aromatických koření, 


které je doma i u nás ve střední Evropě. Hlavní léčebnou náplní plodů jalovce, jalovčinek, je pomoc při onemocněních močového ústrojí, detoxikaci a hubnutí. 

A taky usnadňuje a zrychluje trávení, což si můžeme hned vyzkoušet: když se hodně najíme, pečlivě rozžvýkáme jednu jalovcovou kuličku – a během chvíle se nám uleví.

Jalovec jako koření je typický především pro českou, rakouskou a bavorskou kuchyni.

Jeho bohaté pryskyřičné aroma se výborně hodí ke zvěřině a k masu, kterému chceme dát nádech zvěřiny, patří do borovičky a ginu, neměl by chybět v kysaném zelí.