Kaštany jedlé jsou nejlepší čerstvě pečené

Jedlé kaštany
Plody jedlého kaštanu na zemi
Castanea sativa - kaštanovník jedlý

Kaštanovník má pěkné a atraktivní listy. Jsou eliptické, až 20 cm dlouhé, lesklé, tmavě zelené a při krajích zřetelně zubaté. Na podzim se barví do sytě zlatožluté barvy. Květy jsou krémově béžové jehnědy, které mohou být až 25 cm dlouhé, objevují se v červenci a zejména navečer rozlévají kolem těžkou vůni, jež nemusí být pro každý nos sympatická. Plody – kaštany jsou skryté ve velmi ozdobné číšce, velmi pichlavé, zprvu jasně zelené dozrávající v žlutohnědou barvu. Jsou vynikající čerstvé nebo pečené.
Tvar stromu je neméně efektní, s hřibovitou, hustou korunou. Tento strom roste velmi pomalu a snadno jej lze řezem udržet v přijatelné velikosti. 30-letý strom nemá zpravidla více než cca 4-5m na výšku i do šířky. Snáší jakoukoliv odvodněnou půdu, po zakořenění i sucho, ale přednost dá živné, mírně kyselé a vlhčí zemi. Ve stínu neporoste. Plně mrazuvzdorný do -29°C.

Kaštanovníky, původem z Balkánu a jižní Evropy, jsou velmi oblíbenými parkovými stromy ve Velké Británii. Mnohaleté exempláře různých kultivarů jsou k nalezení v londýnském Hyde Parku, kde svými košatými a relativně nízkými korunami zdobí udržované trávníky.
-
Jedlý kaštan, správně kaštan setý, je pořád tak trochu zapomenutý.

Kaštany tvoří velké, někdy dokonce mohutné stromy, zdálky trochu podobné dubům. Však jsou také s nimi příbuzné. Kaštany rostou přirozeně v oblasti Malé Asie, na Kavkazu a podle některých zdrojů i v Severní Africe. Plody kaštanů, mimochodem nutričně mimořádně hodnotné, ve velké míře využívali staří Řekové, kteří nakonec dali stromu i jméno (strom se jmenuje podle starého řeckého města Castania).

O evropské rozšíření kaštanů se ale asi nejvíce zasloužili Římané, kteří tyto stromy velmi uznávali. Proto je také často vysazovali – a to nejenom doma, ale ve všech možných místech svého vlivu. Při projížďce horskými lesy v Itálii uvidíte z kaštanů vysázené obrovské porosty. Italové plodům kaštanů říkají "maroni" a pod tímto názvem se v Evropě také často prodávají.

Kaštany lze upravovat růžně, třeba v cukrářství se z plodů dělá sladká pasta či pevnější pyré. V některých zemích se toto kaštanové pyré vyrábí ve velkém a v supermarketech tuto dobrotu běžně koupíte. Prodává se silně zmražené a tvarem často připomíná klasické balení másla. Někdy jsou mezi jednotlivými značkami této dobroty poměrně velké cenové rozdíly. Ty levnější se občas pančují pastou z vařených fazolí, která má podobnou barvu, ne však chuť.

mohutné stromy, zdálky trochu podobné dubům
Nejčastější a snad i nejjednodušší úpravou jedlých kaštanů je pečení. Hnědá slupka kaštanů se musí malinko naříznout, nejraději špičkou nože a nejlépe do kříže. Poté se dají kaštany na starou pánev nebo do starého hrnce (to je důležité, neboť při pečení se pánev nebo hrnec barví tak, že je skoro nemožné ho dostat do původního stavu) a na slabém ohni se za stálého promíchávaní pomalu pečou. Hotové jsou za deset až patnáct minut. Hned za tepla se oloupou a můžou se jíst. Při nákupu čerstvých kaštanů v supermarketu dávejte pozor na kvalitu. Když se tyto plody skladují dlouho v suchu, často zcela seschnou a jsou tvrdé jako kámen. Při pečení se to nevylepší, možná i naopak. Nejlepší kaštany jsou čerstvé – čím déle se skladují, tím je jejich chuť slabší.

V některých evropských městech pečené kaštany přímo podbarvují podzimní atmosféru. Prodejci pečou kaštany přímo na chodníku a jejich vůně se line ulicí. Do kornoutku vám pak nasypou kaštany čerstvě upečené a můžete si pochutnávat na jejich lahodné chuti.

Hledáte ten svůj příběh? Je tady!

aktivity radosti a milování života Andělská trumpeta Android APORT Arnika Azalky Babí léto Baby - Blackbird Barevné nadělení Bažant Bělotrn kulatohlavý Bělotrn modrý Beruška Bez černý Bílý kůň Blatouch Bledule Bledule jarní Bombus terrestris Borelióza Borůvka kamčatská Boticelli Boží Muka Brhlík Brkoslav severní Brugmansie Brusinky Bříza Budníček menší Bukáček malý Bukvice lékařská Bylinky Cardinal Cesty Cibuloviny čaj Čaj z levandule Čáp černý čáp na hnízdě Čápi Čas lásek čápů Čas lásek jelenů Čekanka Červenka Česnek Čížek žlutý Člověk a Nemoc Čmeláci Dekorativní Deprivace Devětsil Digitalis purpurea Divizna Divočáci Dlask Dlouhozobka svízelová Dobromysl obecná Dravci Drozd kvíčala Drozd zpěvný Drvodělka Duch v bezovém keři Durman Dýně Echinacea Fauna Flora Flowers Show Fotografie Fotografujte Fuchsie Ginkgo Biloba Heřmánek Historie Hlaváček jarní Hloh Hluchavka Hmyz Hnízdění Holub hřivnáč HORTENZIE Hořec Houby Hrad Litice nad Orlicí Hrušeň Humor a vtipy Husy na řece Hýl obecný Chalupy Chitalpa Chocholouš CHRPA Ibišek Indičtí běžci Instinkty a pudy Jablka Jahodník obecný Jahody Jalovec Jarní kytičky Jarní slunce Jaro Jasmín Jaterník podléška Ječmen Jedlý kaštan Jeřáb obecný Jeřabiny Jezírko Jezírko zahradní Ježibaba Jirnice Jírovec Jiřiny Jitrocel Jitrocel sirup Kachny Kaktus Kalina Kalisie voňavá Kalous Káně Karkade Kaštan Kobylka luční kolorit koniklec Konipas bílý KONIPAS HORSKÝ Konopí Konopice Konopka obecná Konvalinka Kopretiny Kopřiva Kořen Koření Kos Kosí hnízdo Kosmetika Kouzelná zahrada Kozy Krahujec Krajina Krakonošovo Králíček obecný Krmení mladých Krmítko Krmítko na zahradě Krokus jarní a žlutý Krutihlav obecný Křen KŘIVKA obecná Kuchyně Kulatý bodlák Kůň Květa Fialová Květy Květy kostivalu lékařského KYNOLOGIE Kytičky Labutě péče o mladé Láska Lásko bože lásko Léčivé rostliny Ledňáček Lékař a bylinky Lékařství Léto Levandule Levandulová koupel Libavka Libeček Life et Google Likér Lilie Liliovník tulipánokvětý Linduška lesní Lípa Lipový květ Liriodendron tulipifera Liška a dívka Lnice alpská (Linaria alpina) LOV Maceška Maliny Maralí kořen Máta Mateřídouška Mateřství a péče o potomstvo Mating Mayodendron igneum Medicina Meduňka Město kvete Milování světu vládne Mišpule obecná Mlok Mlynařík dlouhoocasý Mobilní fotografie Motiv domova Motivační základní emoce Motýli Mračňák-Abutilon Muchomůrky bílé (Milan Hlavsa) Muchovník Mydlice lékařská Myslivost Namlouvání Námluvy Náprstník červený Naše zahrady Netýkavka konžská (papoušková květina) Nootropika a kognitiva O Sněhurce Omeleta Oregano Orchideje Ornitologie Ovoce Pampeliška Papriky Parky Páření Čmelák královna Pařeniště Pěnice černohlavá Pěnice podkřovní Pěnice slavíková Penízovka sametonohá Pěnkava obecná Perský kocourek PES NA ZAHRADĚ Petrklíč Pilát lékařský Plicník lékařský Počítáme jaro Podběl lékařský Podravka Podzim Pohádka Pohádková zahrada Polévky Popenec Popínavé (pnoucí) růže Poslové jara Poštolka obecná Poznáte je? Práce na zahradě Prevence Procházky přírodou Prvosenka jarní Předivka zhoubná Přikrmování ptáků Přináší čáp štěstí? Příprava na zimu Příroda Příroda a zahrada Psychopatie Ptáci Ptáci na zahradě Ptačí koncert Ptačí zpěv Ptačinec Pustoryl Radost a uspokojení Rady a tipy Rákosník Rakytník řešetlákový Ráno Recepty Rehek zahradní Relaxujeme Repelent Rododendrony Ropuchy Rozmarýn Růže Růže pro domácí pěstování Růže výsadba řez množení Rybíz rychlá večeře Rýmovník Řebříček obecný Řepík lékařský Řimbaba Sadba Salamander Samsung Sasanka - Anemone Sasanka hajní Sázení a množení Sedmikrásky Sirup Skalka Skokani Slavík obecný Sléz lesní Slimáci Slípka zelenonohá Slunéčko sedmitečné Slunečnice Sněženky Snídaně Sociální sítě Sojka Sovy Stehlík Stezka Strakapoud Strnad Stromy a keře Studna sv.Martin Svazenka Světlík lékařský SÝKORA MODŘINKA Cyanistes caeruleus Sýkorka modřinka Sýkorka uhelníček Sýkorky Šafrán (Crocus sativus) Šalvěj Šípky Škůdci Šoupálek dlouhoprstý špaček Štětka lesní Talovín zimní Tinktury Trubačovité Třapatka nachová Třapatka srstnatá neboli rudbekia Třezalka Ťuhýk obecný Ťuhýk šedý Tulipány U křížku Umění Úvod do stránky V lese Vaříme doma Včely Velikonoční pomlázka Verše Veverka Veverka černá Videa o zahradě Víno Violka vonná-fialka Vivaldi Vlaštovičník Vlaštovka Vlčí máky Vlha pestrá Voda Vodouš šedý Volavka Vrabec domácí vrabec polní Vratič Vtipy humor Vysoká Zahrada ticha Zahradní nábytek Zahrady Zánět močových cest Zátiší Zazimování Zběhovec Zdraví Zelené pláně Zelenina Zima Zimolez Zlatý déšť Zvěř zvonek zelený Zvonohlík zahradní Žáby Živé sekačky

Oblíbené příspěvky