Meduňka |
- 20 až 30 delších stonků meduňky,
- 1 kg krystalového cukru,
- 1 sáček (20g) kyseliny citrónové,
1,7 převařené vody
Ze stonků meduňky otrhat lístky a namočit je do převařené zchladlé vody. Sirup lze vyrobit i z menšího množství meduňky, ale když nějaký ten lísteček přihodíte, barva i chuť sirupu budou intenzivnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 24 - 48 hodin.
Další den listy... odstraníme z jejich vodní lázně a tekutinu přelijeme, nejlépe přes plátno, do hrnce. Na sporáku pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme asi tři minuty přejít varem a je hotovo.
Mírně zchladlý sirup plníme do čistých lahví.
Smícháním s vodou nebo minerálkou připravíme chutný osvěžující nápoj. Ve sklenici také působí dobře ledové kostky do kterých jsme zamrazili lístečky meduňky .