Pozadí šípkového keře a kolorit podzimu |
ŠÍPKOVÉ - PLODY
Na cesty jsou plné vitamínů, jen otrhat a připravit ke zpracování.
Některé šípky usušíme na zimu na čaj, uděláme si likér na dlouhé, zimní večery, a jestli bude chuť, třeba i marmeládu.
Šípky se sbírají nejlépe v září až říjnu, za slunného počasí, suší se do teploty 50 stupňů Celsia.
Kvalitně usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu, nakysle svíravou chuť a charakteristickou ovocnou vůni.
Šípek obsahuje: třísloviny, sacharózu, pektin, kyselinu jablečnou, kyselinu citronovou, kyselinu nikotinovou, silice, flavonoidy, vitamín C, B, K, karoten, vápník, fosfor, hořčík, draslík, aj.
Šípky lze uskladnit celé, nebo drcené.
ŠÍPKOVÝ ČAJ Z DRCENÝCH ŠÍPKŮ – lžíci drcených šípků zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Přefiltrovat přes jemné plátýnko /chloupky dráždí ke kašli/.
ŠÍPKOVÝ ČAJ Z CELÝCH ŠÍPKŮ – hrst sušených šípků namočit do 1lt studené vody a nechat přes noc. Druhý den přivést k varu a odstavit – tento čaj můžeme popíjet. K šípkům opět lze přilít vodu a zopakovat /tento čaj je kvalitnější nežli první/. Na co šípkový čaj působí?
-Na močové cesty
-Na snížení cholesterolu
-Podporuje činnost ledvin
-Odvádí tekutiny z těla
-Působí na infekce
Pro fajnšmekry je tu recept na likéry, sirup a marmeládu.
ŠÍPKOVÝ LIKÉR S POMERANČEM
0,5kg čistých šípků, kousek skořice, 1 čajová lžička sušené pomerančové kůry /nebo kůru z půlky pomeranče/ zalít 1,5lt alkoholu /postačí vodka/ a necháme měsíc louhovat.
Po této době slijeme a přidáme 250g cukru rozpuštěného v 250ml vody. Promícháme a nalijeme do lahví.
ŠÍPKOVÝ LIKÉR KOŘENĚNÝ
0,5kg čistých šípků, lžička sušené citronové kůry a lžička sušené pomerančové kůry /nebo kůra z půlky citronu a půlky pomeranče/, 3 hřebíčky, 4 kuličky nového koření, 1 lžička spařených rozinek – vše zalít 1,5 litrem alkoholu /vodkou/ a nechat měsíc louhovat.
Po této době slijeme a přidáme 250g cukru rozpuštěného v 250ml vody. Promícháme a nalijeme do lahví.
ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA
Umyté šípky rozřízneme a odstraníme z nich semínka. Slupky vaříme v malém množství vody 15 minut, pak směs rozmixujeme nebo přecedíme, přidáme dle návodu želírovací cukr a 5 minut vaříme.
Horké plníme do skleniček, uzavřeme a položíme dnem vzhůru.
ŠÍPKOVÝ SIRUP
Čerstvé, přemrzlé šípky zbavíme jadérek a zalijeme 0,5lt studenou vodou. Pomalu přivedeme k varu a mírně povaříme cca 15 minut.
Přecedíme, na 1lt šťávy přidáme 0,5kg cukru,smícháme a nalijeme do lahví. Uskladníme v chladu.
Zdroj: bylinky.brána.světla.cz, sociální síť FB