Ptačinec je tonicum a diuretikum |
- lidové pojmenování ptačince - hadí pusa, hadí tlama, kozí střevo, kuří mor, lebenec, ptačí salát, a protože si lidová tvořivost občas servítky nebrala, najdeme pro ptačinec i nelichotivé pojmenování pochcaný Honza.
U nás se mu říká POCHCANKA - zelený je prakticky celoročně, nabízí zajímavou možnost: křehká nať rostliny před rozkvětem se dá dobře konzumovat jako salát (nebo přísada do jiného salátu) i v zimních měsících. Dobře opraná nať se také může nasekat a použít stejně jako řeřicha do pomazánek nebo na chleba s máslem.
Využití - zelený prakticky celoročně - křehká nať rostliny před rozkvětem se dá dobře konzumovat jako salát (nebo přísada do jiného salátu) i v zimních měsících. Dobře opraná nať se také může nasekat a použít stejně jako řeřicha do pomazánek nebo na chleba s máslem. Využití ptačince je mnohostranné. Lodyhy (nať) rostliny mají vysoký obsah vitamínu C a E, tříslovin, hořčin a saponinů. Dále tu najdete karoten a minerální soli s obsahem draslíku a hořčíku.
Uplatňuje se na zklidnění pokožky při svědění, napomáhá proti zánětům, čistí pleť a obecně má blahodárný vliv na pokožku.
Odvar z ptačince žabince účinkuje jako tonikum a diuretikum, napomáhá při léčbě onemocnění ledvin a rovněž jej lze využít při zácpě. Využívá se i při revmatických problémech, kde je vhodné připravit si vodní lázeň z ptačince, ve které se následně vykoupeme.
Vodní lázeň může pozitivně působit také na zhojení ranek, ekzému, lupénky (psoriázy) a léčbu vředů na kůži. K potírání je možné použít i přímo šťávu z nati utrženého ptačince.