Libeček lékařský. Do omáček a k dušeným masům je libeček vynikajícím kořením (zkuste přidat pár lístků ke skopovému), přidat ho lze i do mletého masa a marinád na grilování.

Speciálně v Evropě je libeček pěstován už velmi dlouho. Byl často k nalezení v klášterních zahradách s bylinkami, kde byl užíván k výrobě bylinných likérů, jako koření a lék.
Libeček lékařský

Libeček zlepšuje trávení a stimuluje trávicí šťávy. Pomáhá lidem, kteří trpí nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku, pocitem „těžkého břicha“ po jídle a pomalým zažíváním.

Uvolňuje nafouknuté břicho a pomáhá při nadýmání.

Přidávejte libeček do jídla a uvidíte.
Čaj připravený z libečku má močopudné účinky a tudíž čistí krev a tělo zbavuje škodlivin.
Výluhem z libečku můžete úspěšně léčit kloubní potíže, jako je revma, artróza nebo dna. Můžete vyvařit všechny části rostliny, nejvýraznější účinek má ovšem kořen. Čaj z kořene libečku pitý několikrát denně může zmírnit hodně zdravotních obtíží.
Kořen libečku také můžete jíst čerstvý. Stačí jej povařit jako klasickou zeleninu a přidat například do polévky.

Libeček je nejvýraznější, když ho necháte syrový. Výborné jsou čerstvé lístky na chlebu s máslem a sýrem.

Semena libečku jsou o něco sladší, než jeho listy. Použijte je k dochucení jídel nebo výrobu likérů, kterým dodávají kořenitě nasládlou chuť.
Kdo libeček nezná, toho překvapí aroma – ne nadarmo se rostlině říká „zelené maggi“.

Už první vyrašené lístky brzy z jara mají silnou vůni, kterou si nelze splést. Do jídla ho stačí opravdu jen troška, nejlépe se hodí do tradiční české bramboračky či zeleninových polévek. Do omáček a k dušeným masům je libeček vynikajícím kořením (zkuste přidat pár lístků ke skopovému), přidat ho lze i do mletého masa a marinád na grilování. 

Chce to jen trochu fantazie: libeček s luštěninami nebo vaječnými jídly bude skvěle chutnat.
Využití libečku v kuchyni jako koření je velmi populární. Listy této rostliny jak vzhledem tak i vůní a chutí mírně připomínají listy celeru.

 Říká se mu často přírodní Maggi (a přímo se využívá v různých masoxech a bujónech). Podobnosti mezi známým polévkovým kořením si nevšimli jen v Čechách, do lidových názvů této rostliny se dostalo například také v Holandsku nebo Německu. Čerstvé i sušené listy se přidávají do polévek, velmi vhodné jsou v těch, které obsahují více brambor nebo luštěnin.
 Výtečně doplní i chuť všech druhů vývaru. Používá se také při přípravě masa (v tom i rybího), do marinád, salátů nebo do omáček. Dá se z něj udělat také skvělé ochucené máslo nebo bylinkový tvarohový krém. Pokud se nám podaří získat větší rostlinu, tak její lodyha se dá využít dosti podobným způsobem, jako řapíkatý celer. Při vaření si jen musíme dávat pozor, aby nedošlo k „přelibečkování,“ je to velmi aromatická rostlina, která dokáže svou silou přebít vše.

 Kulinářsky můžeme využít nejen listy, ale hodí se i kořen nebo semínka. Sušený kořen se používá do polévek a omáček podobně jako list a semínka využívají v anglofonních zemích a v jižní Evropě například do pečiva nebo do koláčů.



Hledáte ten svůj příběh? Je tady!

aktivity radosti a milování života Andělská trumpeta Android APORT Arnika Azalky Babí léto Baby - Blackbird Barevné nadělení Bažant Bělotrn kulatohlavý Bělotrn modrý Beruška Bez černý Bílý kůň Blatouch Bledule Bledule jarní Bombus terrestris Borelióza Borůvka kamčatská Boticelli Boží Muka Brhlík Brkoslav severní Brugmansie Brusinky Bříza Budníček menší Bukáček malý Bukvice lékařská Bylinky Cardinal Cesty Cibuloviny čaj Čaj z levandule Čáp černý čáp na hnízdě Čápi Čas lásek čápů Čas lásek jelenů Čekanka Červenka Česnek Čížek žlutý Člověk a Nemoc Čmeláci Dekorativní Deprivace Devětsil Digitalis purpurea Divizna Divočáci Dlask Dlouhozobka svízelová Dobromysl obecná Dravci Drozd kvíčala Drozd zpěvný Drvodělka Duch v bezovém keři Durman Dýně Echinacea Fauna Flora Flowers Show Fotografie Fotografujte Fuchsie Ginkgo Biloba Heřmánek Historie Hlaváček jarní Hloh Hluchavka Hmyz Hnízdění Holub hřivnáč HORTENZIE Hořec Houby Hrad Litice nad Orlicí Hrušeň Humor a vtipy Husy na řece Hýl obecný Chalupy Chitalpa Chocholouš CHRPA Ibišek Indičtí běžci Instinkty a pudy Jablka Jahodník obecný Jahody Jalovec Jarní kytičky Jarní slunce Jaro Jasmín Jaterník podléška Ječmen Jedlý kaštan Jeřáb obecný Jeřabiny Jezírko Jezírko zahradní Ježibaba Jirnice Jírovec Jiřiny Jitrocel Jitrocel sirup Kachny Kaktus Kalina Kalisie voňavá Kalous Káně Karkade Kaštan Kobylka luční kolorit koniklec Konipas bílý KONIPAS HORSKÝ Konopí Konopice Konopka obecná Konvalinka Kopretiny Kopřiva Kořen Koření Kos Kosí hnízdo Kosmetika Kouzelná zahrada Kozy Krahujec Krajina Krakonošovo Králíček obecný Krmení mladých Krmítko Krmítko na zahradě Krokus jarní a žlutý Krutihlav obecný Křen KŘIVKA obecná Kuchyně Kulatý bodlák Kůň Květa Fialová Květy Květy kostivalu lékařského KYNOLOGIE Kytičky Labutě péče o mladé Láska Lásko bože lásko Léčivé rostliny Ledňáček Lékař a bylinky Lékařství Léto Levandule Levandulová koupel Libavka Libeček Life et Google Likér Lilie Liliovník tulipánokvětý Linduška lesní Lípa Lipový květ Liriodendron tulipifera Liška a dívka Lnice alpská (Linaria alpina) LOV Maceška Maliny Maralí kořen Máta Mateřídouška Mateřství a péče o potomstvo Mating Mayodendron igneum Medicina Meduňka Město kvete Milování světu vládne Mišpule obecná Mlok Mlynařík dlouhoocasý Mobilní fotografie Motiv domova Motivační základní emoce Motýli Mračňák-Abutilon Muchomůrky bílé (Milan Hlavsa) Muchovník Mydlice lékařská Myslivost Namlouvání Námluvy Náprstník červený Naše zahrady Netýkavka konžská (papoušková květina) Nootropika a kognitiva O Sněhurce Omeleta Oregano Orchideje Ornitologie Ovoce Pampeliška Papriky Parky Páření Čmelák královna Pařeniště Pěnice černohlavá Pěnice podkřovní Pěnice slavíková Penízovka sametonohá Pěnkava obecná Perský kocourek PES NA ZAHRADĚ Petrklíč Pilát lékařský Plicník lékařský Počítáme jaro Podběl lékařský Podravka Podzim Pohádka Pohádková zahrada Polévky Popenec Popínavé (pnoucí) růže Poslové jara Poštolka obecná Poznáte je? Práce na zahradě Prevence Procházky přírodou Prvosenka jarní Předivka zhoubná Přikrmování ptáků Přináší čáp štěstí? Příprava na zimu Příroda Příroda a zahrada Psychopatie Ptáci Ptáci na zahradě Ptačí koncert Ptačí zpěv Ptačinec Pustoryl Radost a uspokojení Rady a tipy Rákosník Rakytník řešetlákový Ráno Recepty Rehek zahradní Relaxujeme Repelent Rododendrony Ropuchy Rozmarýn Růže Růže pro domácí pěstování Růže výsadba řez množení Rybíz rychlá večeře Rýmovník Řebříček obecný Řepík lékařský Řimbaba Sadba Salamander Samsung Sasanka - Anemone Sasanka hajní Sázení a množení Sedmikrásky Sirup Skalka Skokani Slavík obecný Sléz lesní Slimáci Slípka zelenonohá Slunéčko sedmitečné Slunečnice Sněženky Snídaně Sociální sítě Sojka Sovy Stehlík Stezka Strakapoud Strnad Stromy a keře Studna sv.Martin Svazenka Světlík lékařský SÝKORA MODŘINKA Cyanistes caeruleus Sýkorka modřinka Sýkorka uhelníček Sýkorky Šafrán (Crocus sativus) Šalvěj Šípky Škůdci Šoupálek dlouhoprstý špaček Štětka lesní Talovín zimní Tinktury Trubačovité Třapatka nachová Třapatka srstnatá neboli rudbekia Třezalka Ťuhýk obecný Ťuhýk šedý Tulipány U křížku Umění Úvod do stránky V lese Vaříme doma Včely Velikonoční pomlázka Verše Veverka Veverka černá Videa o zahradě Víno Violka vonná-fialka Vivaldi Vlaštovičník Vlaštovka Vlčí máky Vlha pestrá Voda Vodouš šedý Volavka Vrabec domácí vrabec polní Vratič Vtipy humor Vysoká Zahrada ticha Zahradní nábytek Zahrady Zánět močových cest Zátiší Zazimování Zběhovec Zdraví Zelené pláně Zelenina Zima Zimolez Zlatý déšť Zvěř zvonek zelený Zvonohlík zahradní Žáby Živé sekačky

Oblíbené příspěvky