Muchovník |
Kvete v květnu a je samosprašný. Plody - malvice - jsou velmi šťavnaté, téměř černé kuličky. Několikaletý strom poskytne osm až dvanáct kilogramů úrody. Plody bohaté na vitamíny se sbírají dvakrát až třikrát za léto a jejich využití je velmi různorodé. Lze je jíst syrové, nebo z nich připravit výborné šťávy, džemy, likéry i vína.
Sazeničku muchovníku vysadíme na zahrádce do jámy půl metru široké i hluboké. Kořeny sazenice dokonale rozprostřeme v jámě, dobře zasypeme kvalitní zeminou a upěchujeme. Zeminu obohatíme hrstí plného granulovaného hnojiva. Do půdy před výsadbou nepřidáváme rašelinu! Muchovník může růst na místě až čtyřicet let, ovšem potřebuje zásoby živin. Vodu i živiny si jeho kořeny dovedou získat i z větších vzdáleností, přesto nezapomínáme na zálivku. Keř je nutno jednou ročně seřezávat jako rybíz. Odmění nás bohatou úrodou. Dobře zakořeněný muchovník snese i ty nejkrutější mrazy a poměrně značná sucha v létě. Nemocemi obvykle netrpí, příliš jej nenapadají ani škůdci.
Muchovník pro zdraví Čaj ze sušených listů pijeme při žaludečních a střevních potížích a na pročištění organismu. Plody muchovníku obsahují velké množství vitaminu C, B12 a dalších, prospěšná antokyanová barviva a cenné minerály. Podporují odolnost organismu, působí preventivně proti onemocnění žaludku a je možné je podávat jako podpůrný doplněk stravy při onkologických onemocněních. Navíc mají vynikající chuť, lisuje se z nich výborná šťáva.
Muchovníkový likér Potřebujeme 400 ml přefiltrované šťávy z plodů 0,8 g puškvorcového oddenku (lze jej vypěstovat na zahradě, zakoupit v léčivých rostlinách nebo v lékárně) 0,2 g hřebíčku 0,2 g celé skořice kůru z ¼ pomeranče 200 ml cukrového sirupu 400 ml 80% lihu (nejlépe z lékárny, nebo jej můžeme nahradit vodkou)
Celý postup a recept je v pokračování....