Popenec obecný |
Je to poléhavá, vytrvalá rostlina s okrouhlými zubatými listy a modrofialovými květy. Čím je půda zásaditější, tím barva květů nabývá na tmavosti. Dorůstá do výšky 30 centimetrů.
Roste na okrajích lesů a křoví a u cest. Vyskytuje se v téměř celé Evropě, severní Asii a Japonsku. Popenec obsahuje silici, draselné soli, cholin, třísloviny, hořčiny, glechomin a tak dále. V nati je vitamín C a provitamín A.
Své uplatnění našel v lidovém léčitelství a kuchyni. V dubnu a květnu lze sbírat nať, která má příjemnou vůni a kořenitou chuť. Čerstvým popencem lze dochutit tvarohové pomazánky, bramborové saláty, omelety, míchaná vajíčka či vařené brambory. Sušenou ji můžeme přidat například do sušené zeleniny, masa, pokrmů z mletého masa a zeleninových polévek. Podporuje chuť k jídlu a pomáhá při žaludeční kyselosti. Má hojivé účinky a působí proti průjmům. Z rostliny nejvíce využíváme listy. Nálev zmírní bolest hlavy, léčí problémy s dýchacími cestami a pomáhá odstranit infekci močových cest. Mast z popence zmírňuje otoky a urychluje hojení ran.
Bramborák s vejcem a popencem
4 lžíce popence drcený kmín 4 vejce 4 plátky sýra 4 plátky šunky mletá červená paprika 4 brambory 3 lžíce polohrubé mouky sůl a mletý černý pepř
Očištěné brambory nastrouháme nahrubo, osolíme, opepříme a zamícháme do nich popenec a mouku. Na rozpáleném tuku v pánvi vytvarujeme bramboráčky, které z obou stran opečeme. Seshora vyhloubíme do bramboráku díru a vyklepneme do ní vajíčko, které osolíme, opepříme, posypeme kmínem a paprikou. Na vrch položíme plátek šunky a sýr. Vše dopékáme pod poklicí a na závěr můžeme posypat popencem.
Sirup z popence
20 gramů sušené nati 1/2 litru vroucí vody 1/2 kilogramu medu
Sušenou nať zalijeme vodou a necháme 15 minut přejít varem. Vše vyluhujeme a slijeme. Přidáme ½ kilogramu medu a zahříváme, dokud se vše nespojí. Sirup užíváme při kašli, astmatu a jiných dýchacích obtížích. Dávkování je 3-4x denně 1 polévková lžíce.