Kamčatská borůvka v dubnu... |
V našich podmínkách, při brzkém nástupu jara začínají keře rašit již v únoru, kvetou v druhé půlce března a plody dozrávají počátkem května jako bezkonkurenčně první čerstvé ovoce.
Nástup vegetace a kvetení začíná nezvykle brzy, keře často kvetou již v půlce března. Z toho vzniká několik problémů, které je dobré co nejvíce eliminovat. Zimolezy jsou většinou cizosprašné, kromě několika odrůd, ale potřebují k opylování hmyz. Pokud kvetou při nižších teplotách, kdy nelétají včely, může být s opylováním problém. Keře bez problémů opylují čmeláci, kteří létají i při nižších teplotách, ale čmeláků také ubylo a v některých lokalitách nejsou vůbec.
Je to bezkonkurenčně první čerstvé zralé ovoce na zahrádce, někdy i více jak 14 dnů před jahodami. Plody jsou většinou podlouhlé bobule 1-4 cm dlouhé a 0,6-1,3 cm široké, v průměru 0,9 až 1,5 gramu, ale největší plody můžou mít hmotnost až 2,8g. Barvu mají tmavě modrou, fialově modrou až do černa, bývají ojíněné. Jsou sladkokyselé až sladké s výraznou chutí lesních borůvek. Šťáva velmi silně barví.
Obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek, velké množství velmi ceněných antioxidantů a dokonce obsahují látky potlačující rozvoj bakterií.
Zimolez kamčatský (Lonicera kamschatica) patří do čeledi zimolezovitých (Caprifoliaceae), které se vyskytují v asi šedesáti druzích. Domovinou je na Kamčatce a ve východní Sibiři, kde roste divoce v rozsáhlých houštinách. Zimolez kamčatský je nízký opadavý keř, dorůstá do výšky 1,5 až 2 metrů. Má podlouhlé, zašpičatělé, světle zelené listy, dlouhé do 10 cm.
Kvete často již na konci zimy, brzy plodí a je zcela mrazuvzdorný.
Využití:
Jako první zdroj vitamínů na jaře je na prvním místě přímá konzumace. Plody s borůvkovou chutí si oblíbí především děti. Mražení je nejsnadnější uchování na časy, kdy je vitamínů velmi málo. Jako většina ovoce po zmražení je více kyselé než čerstvé a je nutné dochutit cukrem. Využití je na koláče, bublaniny, ovocné nápoje a koktejly. Pokud se čerstvé plody rozmixují s cukrem, zmrazí se, vznikne ovocná dřeň, která chuťově nemá konkurenci a předčí i jahodové a meruňkové dřeně. Sušení je méně náročné na uchovávání úrody na zimu. Plody je nutné rychle usušit v sušičce ovoce. Využití je především na lahodné čaje v zimních měsících. Plody zalijeme horkou vodou (ne vařící), necháme nabobtnat a uvolnit vitamíny a barviva, dochutíme cukrem nebo medem a máme vitaminovou bombu proti chřipce. Suché plody je možné konzumovat i na přímo jako jiné ovoce.
Marmelády a džemy jsou z plodů kvalitních odrůd zimolezů vynikající a hlavně zdravé. Z plodů jsou chuťově zajímavé vína, likéry a přepálením vína vznikne velmi i velmi dobrá pálenka.